Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Longitudinální sledování mládeže klubu Volejbal Ostrava s.r.o. Mládež

Longitudinální sledování mládeže  klubu Volejbal Ostrava s.r.o.

Náš volejbalový klub Volejbal Ostrava s.r.o. od svého začátku dává jasně najevo, že nám velmi záleží na zdraví a dlouhodobé sportovní prosperitě naší mládeže. Protože jsme si toho ve vedení klubu plně vědomi, rozjeli jsme v našem klubu můj projekt „Talent pro extraligu“, který je zaměřen na naše mladé volejbalisty (paradoxně v jiném přímo extraligovém klubu byl tento projekt vedením a především šéftrenérem mládeže bojkotován...). Vždyť k čemu je talent hráče a roky trénování, když se nadějný hráč nedožije ve zdraví a plné kondici svého vrcholu sportovní kariéry a to je bezesporu kategorie mužů!

Po úvodních vyšetřeních fyzioterapeutkou klubu Lucií Capovou během letního soustředění mládeže na Veselíčku, ze kterého vzešly první doporučení pro některé hráče a jejich rodiče, jsme ve spolupráci s Centrem diagnostiky lidského pohybu Ostravské univerzity připravili projekt dlouhodobého sledování ontogenetického vývoje našich mladých hráčů.

Garantem tohoto projektu je člen našeho klubu Mgr. David Zahradník, Ph.D. (Katedra studií lidského pohybu, Ostravská univerzita) - v loňské sezóně úspěšně vedl kondiční přípravu našich ostravských extraligových hráčů, který nám připravil následující specifikaci testů:
  • vybrané položky vycházejí ze specifických potřeb sportovní hry volejbal. Důraz je kladen na analýzu složení těla a dále na diagnostiku úrovně statické a dynamické síly dolních končetin v projevu maximální a vytrvalostní síly, která je vyjádřená pomocí sledovaných proměnných: maximální izometrické síly, výšky výskoku, externího výstupního mechanického výkonu v jednorázovém pohybu a indexu únavy při opakovaném pohybu a diagnostiku hbitosti (agility) v pohybových úkolech spojenými s opakovanými výskoky.
Složení těla
Analýza složení těla je prováděna na zařízení InBody, které využívá metodu bioimpedance (BIA). Metoda je založena na schopnosti průchodu slabého a nepostřehnutelného elektrického proudění tělem. Využívá principu, že elektrický proud prochází snáze tekutinou obsaženou ve svalech než tukem, který tekutinu neobsahuje. Výsledkem analýzy jsou tři základní komponenty: procento vody, tukové tkáně a tukoprosté hmoty (všechno ostatní jako svaly, pasívní struktury atd.) v těle.

Externí výstupní mechanický výkon, výška výskoku, index únavy
Vertikální skok bez pomocí paží
Cílem testu je stanovení externího výstupního mechanického výkonu během maximálního výskoku z místa. Subjekt provede maximální vertikální výskok z místa bez dopomocí paží na zařízení Fitro Dyne Premium.
Vertikální skok s pomocí paží
Cílem testu je stanovení výšky výskoku během maximálního výskoku z místa. Subjekt provede maximální vertikální výskok z místa s dopomocí paží na zařízení Fitro Jumper.
Test opakovaných výskoků simulující zatížení ve hře
Cílem testu je stanovení indexu únavy v režimu dynamické síly. Subjekt provádí čtyři série opakovaných výskoků s 15s pauzou mezi sériemi na zařízení Fitro Jumper.
 
Maximální izometrická síla
Test maximální izometrické síly dolních končetin
Cílem testu je stanovení maximální izometrické síly dolních končetin. Subjekt působí maximální izometrickou silou proti podložce v pozici 90° flexe v kyčelním, kolenním a hlezenním kloubu v leže na zádech po dobu 5s.
 
Agility
Hexagonální překážkový test
Cílem testu je stanovení hbitosti (agility) v pohybovém úkolu spojeném s opakovanými výskoky snožmo do různých směrů. Subjekt provede opakované skoky snožmo po obvodu šestiúhelníku.
 
Testy pro všechny žáky a kadety jsou povinné a proběhnou 2.2.2017 v 15,00 hod na adrese:
Centrum diagnostiky lidského pohybu, Varenská 40a, OU Ostrava (sraz dole na recepci).

Mgr. David Zahradník, Ph.D.